MHD zdarma

20.09.2014 11:26

V březnu 2011 byl ve Frýdku Místku se sociálně-demokratickým vedením spuštěný projekt MHD zdarma. Zatímco v roce 2010 využilo tamní MHD 3,8 milionů cestujících, o tři roky později jich bylo již 5,7 milionů. Naproti tomu ve městě ubylo denně asi 2 500 jízd autem. Nic samozřejmě není zadarmo a město se muselo vypořádat s poklesem tržeb dopravního podniku asi 10 milionů korun ročně. Pro srovnání městský rozpočet činí zhruba 900 milionů Kč.

Cílem radnice je klidnější provoz na silnicích a parkovištích, čistější ovzduší a efektivnější využívání městských autobusů. Ty musejí nabízet určitý komfort. Další zlepšení emisí by skýtalo zavedení autobusů s moderními dieselovými motory nebo rovnou autobusů na alternativní pohon. Loni byl pořízen autobus splňující normu EURO 6 a letos se vážně uvažuje o koupi autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). Nelze pominout ani koupěschopnost obyvatel. Své peníze mohou utratit například v místních službách a do městského rozpočtu se prostřednictvím daní potažmo dostávají také.

Frýdecký příklad je inspirativní i pro další města. Jaroslav Špaček coby předseda klubu zastupitelů za ČSSD v Trutnově uvádí: "MHD zdarma není laciným či populistickým heslem, ale je fungujícím ekologickým a ekonomickým řešením pro každé auty přeplněné město."

Odkazy:

Frýdek-Místek rozšiřuje bezplatnou hromadnou dopravu (ČT24)

Spokojenost ve Frýdku-Místku: MHD zdarma funguje (Hybrid.cz)

MHD zdarma ve Frýdku-Místku (Wikipedie)

ČSSD Trutnov